Barbizonin koulu

File:Théodore Rousseau 003.jpg
Apremontin tammet
Théodore Rousseau
Wikimedia Commons

Ranskalainen romantiikan maisemamaalaus ei ole vain villiä väri-ilottelua ja rankkoja aiheita vaan myös lempeää pehmeyttä. Jälkimmäistä edustaa Barbizonin koulu, johon kuuluneet taiteilijat maalasivat maisemia Fontainebleaun metsässä, jossa ryhmän nimikkokylä Barbizon sijaitsi.

Barbizonin taiteilijat halusivat päästä selville, kuinka hyvin luonnon tuottamaa kokemusta voidaan tulkita maalauksen perinteisin keinoin ja voisiko näin löytyä jotakin uutta.

Koulukuntaan lukeutuivat  Théodore Rousseau, Jean-François Millet, Charles-François Daubigny, Narcisse Virgilio Díaz de la Peña, Jules Dupré, Charles-Emile Jacque ja Constant Troyon. Heistä kaikki paitsi Daubigny asuivat jossakin elämänsä vaiheessa Barbizonissa.

Näiden taiteilijoiden töissä on raikkautta ja hetkellisyyttä. Heitä pidetäänkin impressionistien edelläkävijöinä. Heidän maisemissaan romantiikka yhtyy naturalismiin. He pyrkivät harmoniaan ja yleistämiseen, mistä johtuen heidän teoksiaan ei voi kutsua maisemien muotokuviksi.

Päivän kysymys: Mistä jälki-impressionisti Vincent van Gogh melko varmasti sai aiheen teokseensa Tähtikirkas yö?

Tähtikirkas yö
Vincent van Gogh
Wikimedia Commons

Vastaus edellisen artikkelin kysymykseen: Teoksen on maalannut kuuluisa kirjailija Victor Hugo, joka oli amatöörimaalari.

Kommentit

Suositut tekstit