Delacroix oli suuri koloristi

File:Delacroix lion hunt 1855.JPG
Leijonan metsästys
Wikimedia Commons
Dealcroix maalasi usein teoksia, joiden aiheet olivat kaukaisia hänen aikakaudelleen. Hänen teoksiensa aiheena saattoi olla jonkin poikkeuksellisen tapahtuman ratkaisua edeltävä jännitteinen hetki.  Hän oli kiinnostunut poikkeuksellisista tapahtumista, joihin liittyy jännitteisyyttä tai hermostuneisuutta.

Romantiikan aikakaudella värien käyttö vapautui luonnollisuuden tavoittelun vankeudesta ja vahvistui ilmaisukeinona. Tämä sopi Delacroixille ja taidehistorioitsija Fritz Novotnyn mukaan hän onkin 19. vuosisadan alkupuoliskon suurin koloristi.

Hän ei silti hylännyt viivaa vaan tavoitteli värin ja viivan tasapainoa teoksissaan.

Delacroix oleili pitkään Marokossa, mikä vaikutti merkittävästi hänen tuotantoonsa.  Hän alkoi maalata näkemiään tapahtumia eikä vain kuvitteellisia tapahtumia kirjallisista aiheista. Monet orientalistit saivat vaikutteita hänen kokemuksistaan Marokossa.

File:Eugène Ferdinand Victor Delacroix 015.jpg
Luonnos teokseen Algerin naisia
Wikimedia Commons

Elämänsä loppupuolella Delacroix teki suuria seinämaalauksia julkisiin tiloihin. Hän teki niitä mielellään, mutta ne eivät herättäneet samanlaista arvostusta kuin hänen aikaisemmat teoksensa.


File:Eugène Ferdinand Victor Delacroix 064.jpg
Heliodoruksen karkoitus temppelistä
Saint-Sulpice, Pariisi
Wikimedia Commons

Delacroix on haudattu monien muiden tunnettujen henkilöiden tavoin  Père-Lachaisen hautausmaalle, joka sijaitsee Pariisin koillisosassa ja jolla vierailin lomamatkalla viime kesänä.

Delacroixin hauta
Heikki Honkala

Päivän kysymys: Esiintyykö Delacroix jossakin muodossa ystävänsä Géricault haudalla?

Vastaus edellisen artikkelin kysymykseen: Delacroixin oikean isän arvellaan olleen suuri diplomaatti ja valtiomies Talleyrand. Hän neuvotteli Ranskalle hyvät ehdot Wienin kongressissa, jossa Euroopan rajat pantiin järjestykseen Napoleonin luhistuttua

Kommentit

Suositut tekstit