Millet - työn ylevöittäjä

Yksi nimekkäimmistä barbizonilaisista on Jean-François Millet (1814-1875), jonka aiheena oli useinmiten maalaiset työssä. Hänen omatkin juurensa olivat Normandian maaseudulla.

Toinen tunnettu talonpoikien kuvaaja on alankomaalainen 1500-luvulla elänyt Pieter Brueghel vanhempi, jonka teosten tunnelma kuitenkin hyvin erilainen verrattuna Millet'n maalausten ilmapiiriin. Brueghelin talonpojat ovat usein koomisia hahmoja.


File:Jean-François Millet - The Angelus - Google Art Project.jpg
Iltakellot
Wikimedia Commons
Esimerkiksi oheisesta maalauksesta "Iltakellot" on huvittuneisuus kaukana. Tunnelma on syvän harras ja levollinen. Pariskunta on tehnyt päivän raskasta maatyötä ja ovat nyt hiljentynyt kuuntelemaan iltakellojen soittoa kaukana taustalla näkyvästä kirkosta. Ylevyyden, nöyryyden ja kunnioituksen tunne on vahvempi kuin monissa varsinaisesti uskonnollisissa teoksissa.

Koen teoksen voimakkaan synesteettisena. Voin miltei kuulla kellojen äänen, tuntea pellon tuoksun ja aistia iltaan kääntyvän päivän tuulettoman raukeuden. Jos jompikumpi sanoo toiselle jotakin, hän tekee sen varmasti kuiskaten.

Aviopari on syvästi kiitollinen jokapäiväisestä leivästään ja pitää raskaan työn tekemisen velvoitetta itsestäänselvyytenä. He rukoilevat työlleen siunausta. Kuinka epätodennäköinen tämä teema onkaan nykytaiteessa.


Kommentit

Suositut tekstit